torstai 1. huhtikuuta 2021

Uusi keittiö ja uudet ruuat

Meille oli tosiaan varattu vieraanvaraisesti monenlaista syötävää kaappeihin; pikkuhiljaa oli aika tarttua toimeen ja ruokkia perhe. Ensimmäiselläe ruualla laitettiin kana uuniin ja kaveriksi pastaa. Uuni on täällä korkeammalla, mikä on ihan kätevää, ettei tarvi kyykistellä. Onneksi on myös induktioliesi, mutta vähän erikoisella tavalla sekin toimii. Jotain mausteita täällä on jo, mutta toivon, että Suomesta vuoden alussa lähetetyt tavarat saapuvat pian ja saadaan tuttuja mausteita käyttöön. 

Dulce de leche on Uruguayin kansallisherkkua, vähän kuin nutellaa, mutta kinuskia - todella makeaa..  Esikoinen ehdotti, että tehdään muffinssiaineksista Dulce de leche muffinsseja ja se olikin hyvä idea, niistä tuli maukkaita ja niistä lähes taisteltiin. Nuorin on todellinen herkkusuu, joten makeat herkut on parasta piilottaa, jos vain ehtii..

Ensimmäinen vähän työläämpi ruoka, jonka teimme, oli munakoisolasagne sekä jauheliha- että kasvisversiona. Ne onnistui aika hyvin, vaikka repsetiä piti vähän säveltää. Jauheliha on täällä omaan makuun vähän erikoista, eikä tuoremakkarat erityisesti houkuttele. Taidan jättää täällä punaisen lihan aika vähälle heti alkuunsa. Kiivihedelmät yllätti meidät iloisesti, ne olivat vähemmän kirpeitä kuin Suomessa ja tekivät normaalia paremmin kauppansa. Ainakin paprikat ja basilikan lehdet ovat isompia, mihin on totuttu ja odotan innolla, että pääsee kauppaan tekemään lisää havaintoja ja löytöjä

Tänään oli grillauspäivä, kokeiltiin omaa parillaa ensimmäistä kertaa. Viikonloppuna saatiin herkutella naapureiden grillilihoilla ja pastasalaatilla. Paikallinen speciaali on Queso Provolone, jota paloitellaan juustovuokaan ja grillataan pehmeäksi. Päälle voi laittaa esim. oreganoa. Oli ihan herkullista, mutta luultavasti myös rasvaista. Tähän täytyy tutustua lisää. 


Kasvislasagne ja basilikaa
Parilla-juustoa oreganolla


Ruuantilaus toimii täällä niin, että WhatsAppilla laitetaan kauppaan lista. Sieltä sitten tulee ne tuotteet, mitä löytävät. Tuotteet voidaan myös korvata vähän vastaavaan tuotteeseen ilman ilmoitusta. Selvitin, että kärpäslätkä on espanjaksi matamoskas. Tämä siis lisättiin listaan x 3 ja saatiinkiin kolme pulloa hyönteismyrkkyä. Pariin kertaan olemme tilanneet juustopalaa (ei siivutettua) ja paluupostina on tullut vahvanmakuista sulatejuustoa, jolle ei välttämättä ole käyttöä. Jäätelöä on tänne myös kuljetettu, mutta se on ollut melkoisen pehmeää kuljetuksen jälkeen. Muuten systeemi on toiminut ihan kätevästi ilman hienoja verkkokauppoja ja tarkempia toimitusaikoja - tärkeintä, että palvelu pelaa.   
 
Eldoradon ruokatoimitus

Frigorifigo lähtötilanteessa


Tutustumista uuteen kotiin

Nämä ensimmäiset päivät uudessa maassa on menneet mm. aikaeroon tottuessa, laukkuja purkaen, uusiin laitteisiin tutustuen. On asennettu uusia puhelimia paikallisella SIM-kortilla yms. Ensimmäinen kahvinkeittokin oli jännittävää, kone kuumeni ihan erilailla kuin Suomessa ja tuli jopa pieni palovamma sormeen.. 😁 Hanavettä ei ilmeisesti ole suositeltavaa juoda, joten on totuteltu juomaan pullovettä. Jääkaapissa on säiliö, joten vettä saa myös suoraan jääkaapin ulkopuolen hanasta ja jääpaloja ilmestyy pakasteeseen kuin itsestään. Bideeallas on myös ollut yksi ihmetys ja suihkun vaihteleva veden lämpö. Kuumaa vettä kuitenkin riittää, mikä tärkeintä.  

TV:tä on katsottu jonkin verran ja lastenohjelmia on helpoin ymmärtää. Uutisten puhenopeus on vielä vähän haastava. Olemme kaikki opiskelleet jonkin verran espanjaa ennakkoon. Linguanjoyn kieliryhmä oli sopivasti samaan aikaan lapsille ja aikuisille, joten pääsin itsekin kurssille. Oma neljän oppilaan ryhmä on tosi mukava, samoin espanjalainen naisopettaja. Viime aikoina en vain ole ehtinyt opiskella kieltä juuri ollenkaan omalla ajalla ja toivottavasti asia korjaantuu täällä. Etäkursseja voi onneksi jatkaa edelleen Suomen ryhmän kanssa ja täytyy myös katsoa, mitä kursseja avoimessa yliopistossa olisi tarjolla.

Suomeen on myös viestitelty ja lapset ovat ottaneet jo videoyhteyksiä kavereiden kanssa. Se on kyllä mahtavaa, että yhteydenpito on nykyään helppoa ja edullista. Vaikka sisätiloissa on nähty ketään viime aikoina aika vähän, pidettiin läksiäistapaamisia ulkona ja muutamia maskitapaamisia sisällä ennen lähtöä. Lapsilla oli myös koulussa, päiväkodissa sekä kavereiden luona läksiäisiä. Saatiin ihania kortteja, lahjoja, picnic-tarjoiluja, viestejä ja toivotuksia. Muistamiset ja toivotukset lämmitti todella paljon ja niillä jaksaa pitkälle! 💝

Läksiäiskortteja ja kuvia 

Iskä oli hankkinut tänne myös valmiiksi kahluualtaan. Pumppua ei ollutkaan paketissa, eikä naapureilla ollut lainata. Niinpä se täyttyi ihan puhaltamalla, muuta vaihtoehtoa ei tainnut olla, niin kovasti lapset odotti pulikointia. Se on varmaan yksi päivän kohokohdista jatkossakin.. Puutarhurit ovatkin vähän naureskellen katsoneet meidän äänekästä meininkiä - heille tämä on jo syksyä. Myös roikkurenkaat, käsilläseisonta, pallon heittely on ollut hyvää viihdykettä.

Jumppahetki terassilla

Sää näyttää jatkossakin yllättävän lupaavalta, joinakin päivinä on lähes +30 astetta. Täällä ei ole satanut vielä kertaakaan, eikä pilviäkään juuri näkynyt. Päiväntasaaja jää Uruguayn yläpuolelle, joten mielenkiintoista nähdä, minkälainen on paikallinen talvi. Maa kuuluu subtrooppiseen ilmastovyöhykkeeseen ja tammikuun keskilämpötila on n. +23c ja heinäkuun +10c.

Auringonlaskut on täällä tosi kauniita. Niitä voi ihastella ihan talon edessä. Yhtenä iltana, kun avasin oven, pari harmaata hevosta laukkasi rannasta tännepäin. Toisena iltana taas taivaalla näkyi joku pieni lentopyörä tai vastaava ison varjon kanssa. Se on hyvä, että on jotain katseltavaa, kun ei päästä omaa pihaa kauemmaksi ennen seuraavaa koronatestiä.

Auringonlasku La Criollassa

Talossa on viihdytty tähän asti hyvin ja lisätilasta nautittu. Kodiksi en nyt ihan vielä silti kutsuisi. Pieninkin on huutanut vielä kiukustuessaan: "Haluan mennä toiseen kotiin".  


Adios Uruguay

Niin se aika rientää ja reilu 15 kuukautta on vierähtänyt täällä. Lähdemme torstaina aamulla eli ylihuomena pikkubussilla kohti Montevideota...